Project Hoogwater

Inleiding


In juli 2021 werden gemeentes langs de Maas verrast door een plotselinge, snelle stijging van de waterafvoer. Door extreem noodweer in de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel, waar vele tientallen dodelijke slachtoffers vielen, kreeg de Maas te maken met nooit eerder gehaalde afvoerhoeveelheden water.

 

Ook in de gemeente Venlo was de situatie nijpend. Op sommige plaatsen brak paniek uit onder inwoners, die zich geen raad meer wisten. De angst was groot, mede omdat de schokkende beelden uit de buurlanden en de ernstige problemen in Valkenburg aan de Geul vers op het netvlies stonden. Dankzij het goede zomerweer met nauwelijks wind en vooral de inzet van vele honderden vrijwilligers, bleven de gevolgen van de ongekende hoeveelheid water die in korte tijd door de Maas stroomde te overzien. Op slechts enkele plaatsen, in onder meer Blerick, Belfeld en Lomm, ontstond schade aan woningen. Op andere plaatsen werd overlast met kunst en vliegwerk voorkomen.

 

Na afloop van de hoogwatersituatie bleek dat er de nodige onvrede was onder bewoners over de wijze waarop de gemeente de hoogwatersituatie had aangepakt. Dat signaal heeft de gemeente zich ter harte genomen en ze heeft daarom toegezegd dat er in maart 2023 per dorp en/of wijk een gebieds-specifiek hoogwaterdraaiboek zou worden opgesteld. De werktitel luidde ‘Roeien met de riemen die je hebt’. Een bewuste woordspeling. Het garanderen van droge voeten bij een hoogwatersituatie is immers onmogelijk. De natuur is grillig. We kunnen slechts ons uiterste best doen om de Maas te beteugelen en daarvoor de voorwaarden creëren. Of dat voldoende is, is vooralsnog de vraag, dus blijft het beperkt tot roeien met de riemen die we hebben.

 

Bij het opstellen van het draaiboek is gebruik gemaakt van de volgende informatiebronnen:

  1. De Beleidstafel Wateroverlast en Hoogwater van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat;
  2. Het Rampenbestrijdingsplan Hoogwater Limburg 2022-2025 van de Veiligheidsregio’s Zuid-Limburg en Limburg Noord;
  3. De Procedures van het Waterschap;
  4. Het Hoogwateractieplan van de buitendienst van de gemeente Venlo;
  5. De evaluaties met de werkgroepen in de dorpen en wijken na het hoogwater van 2021.

 

We werken momenteel nog aan het hoogwaterdraaiboek voor Tegelen Noordkern.
Hierin is zoveel mogelijk tegemoetgekomen aan de suggesties die tijdens de diverse evaluatie-sessie zijn opgedaan. Deze zijn weergegeven in de volgende aandachtspunten:

  • eenduidige informatievoorziening over waterstanden, overloopgebieden en zwakke plekken;
  • het is belangrijk om deze informatie sneller en duidelijker te delen met gemeenten en inwoners;
  • er is behoefte aan één aanspreekpunt vanuit de gemeente Venlo.
  • er is meer behoefte aan maatwerk op wijk-/dorps- en soms zelfs op straatniveau.


Toelichting draaiboek

Het doel van het draaiboek is om de inwoners inzicht te geven in de acties die tijdens een hoogwatersituatie door de verschillende organisaties worden uitgevoerd. De inzet is gericht op zelfredzaamheid, waarbij we verwijzen naar de diverse bronnen die te raadplegen zijn en die houvast kunnen bieden aan de bewoners.

Het draaiboek is verder opgebouwd uit een overzicht van de acties die belangrijk zijn voor de bewoners die zich inzetten om hun gebied niet te laten overstromen.

Naast het draaiboek worden er een aantal bijlagens toegevoegd. Die bijlagen hebben een relatie met de acties die zijn opgenomen in het draaiboek en zorgen voor achtergrondinformatie c.q. nadere duiding van de acties in het draaiboek.

De actuele versie van het draaiboek is beschikbaar op:

https://nu.venlo.nl/nieuws/draaiboek-hoogwater-tegelen-gepresenteerd

 

Gebiedsbeschrijving de Noordkern

Het gebied Noordkern ligt tussen kilometrering (kmr) 103 – 106 (met een kleine overlap Steyl/Tegelen) op de Inundatiekaart van Rijkswaterstaat.

Word Vrijwilliger


Help mee om onze wijk leefbaar en gezellig te houden! Dat kan als bestuurslid of gewoon als hulp bij het uitvoeren van projecten en/of activiteiten die we samen met buurtbewoners uitvoeren.

Wellicht heeft u een talent/passie of een hobby dat u voor de wijk in wilt zetten!

Bel met het secretariaat (06 3958 9601) of mail naar secretariaat@wijkraad-denoordkern-tegelen.nl